Fiskeferie langs norskekysten

Enda flere fisketurister

Fiskeferie langs norskekysten er mer populært enn noen gang. I høst er det bestillingsrekord for sjønære utleiehytter.

flere fisketurister

POPULÆRT: Interessen for norsk fiskeferie gir bestillingsrekord for sjønære utleiehytter. (Foto: Novasol)

– Antall bestillinger fra nå og ut oktober er opp nesten ti prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Selskapet er Europas største formidler av ferieboliger og har utviklet et eget hyttekonsept tilpasset gjester som er spesielt interessert i å fiske. Slike hytter ligger nær vannet og er gjerne utstyrt med egnet renseplass og dypfryser. Som regel finnes det også en båt til disposisjon.

– Etterspørselen etter slike ferieboliger har økt sterkt de senere årene. Norsk fiskeferie er spesielt populært blant tyskerne. De står alene for tre fjerdedeler av utleien, sier Buen.

Nederlenderne er den nest største gruppen, men står likevel bare for fem prosent av bestillingene. Danskene utgjør to prosent av gruppen fisketurister i leid hytte. Det samme gjør nordmenn selv.

Hordaland er det mest populære fylket blant høstfiskere som leier hytte. Deretter følger Sørlandskysten og Rogaland. De siste par årene har også interessen for Nord-Norge økt merkbart.

Flere yngre

Det er mange gjengangere blant fisketuristene som tar turen til Norge, men utleierne merker også at interessen har nådd nye grupper.

– I år har vi mange gjester som ikke har prøvd norsk fiskeferie før, sier Vera Rønjum, som leier ut tre hytter på Flekkerøya ved Kristiansand.

Hun ser også et større innslag av yngre turister enn før.

– Det virker som om en ny generasjon har fått øynene opp for dette. Dessuten merker vi at fiskeferie heller ikke er like mannsdominert lenger. Det er fortsatt flest mannfolk, men stadig oftere også kvinner å se i hytter og båter.

Ferdighetene er ofte imponerende, ifølge Vera Rønjum.

Annonser:

Ivrige naturbrukere

– Turistene er ofte bedre fiskere enn de fleste av oss som bor her. Og utstyret er tipp topp, både til selve fisket og behandling av fangsten etterpå. Mange av dem renser og fileterer fisken som en profesjonell.

Også utenom fisketurene er denne gruppen turister ivrige naturbrukere.

– De går mye på tur, og en del av dem dykker. Ofte er de også interessert i å se og lære mer om lokalområdet og drar på bilturer for å gjøre seg kjent.

Turistene har ikke lov til å ta med seg mer enn 15 kilo fisk hver ut av landet.

– Vi hører jo en del synspunkter på dette, men de fleste tar det med et smil. Én av dem som hadde fanget mer enn han kunne ta med seg la igjen en hyggelig lapp til oss med beskjed om at vi kunne ta en titt i fryseren. Der fant vi masse fin fisk, som takk fra en fornøyd feriegjest, sier Vera Rønjum

Leie bobil?