På reise uten en tråd, men mobilen er på!

På reise uten en tråd, men mobilen er på!

Flere undersøkelser viser at Norge er blant de landene i verden med flest smarttelefoner per innbygger. To ferske undersøkelser utført av Northstar og One Poll på vegne av Expedia og Egencia viser at 91 prosent av de spurte opplever at de mobile enhetene er med på å gjøre hverdagen og reisene våre bedre. Samtidig viser undersøkelsen at nordmenn bør bli flinkere til å ta hensyn ettersom enkelte av våre mobilvaner faktisk er roten til irritasjon hos flere av oss.

Undersøkelser gjort på oppdrag av Expedia og Egencia viser at mobiltelefon og tilgang til internett stadig blir en mer integrert del av livene våres. Bruk av flere enheter og nettbrett er økende, og for mange av oss er tilgangen til Internett blitt like viktig som andre elementære behov i hverdagen. Vi klarer oss ikke mer enn et par timer uten smarttelefonen, og vi får panikk dersom vi mister eller blir frastjålet mobilen. Faktisk så viser undersøkelsen at om lag 50 prosent av de spurte bare klarer seg et par timer uten telefonen sin. Undersøkelsen viser samtidig at hele 91 prosent opplever at de mobile enhetene er med på å gjøre dagen vår bedre. Enten det er i hverdagen, på ferie eller på forretningsreise. I tillegg til å være et verktøy i hverdagen fungerer smarttelefonen også som en personlig assistent når vi reiser.

– Nordmenn switcher mellom å bruke PC, mobil og nettbrett når de planlegger, bestiller og til slutt reiser på tur. Man sjekker inn på hotell via mobilen, tar bilder underveis på turen og skriver anmeldelser av hoteller mens man er på reise. Dette er vår nye måte å reise på. Vi som reiseoperatør ønsker å levere relevante mobile tjenester for å møte våre kunders mobile vaner, som igjen er med på å forbedre reiseopplevelsen deres, sier Charlotte Gogstad, talsperson for Expedia.no.

Tall fra undersøkelsen viser at en tredjedel av verdens reisende bruker smarttelefonen mer på reise enn de gjør hjemme. 68 prosent av de norske respondentene sier at de gjør research i forkant av reisen mens de sitter i sofaen og ser på TV. Dette er for øvrig også den mest foretrukne måten å gjøre research på i forkant av reisen.

– Norske forretningsreisende gjør stadig mer på smarttelefonen. Undersøkelsen viser for eksempel at ingen sjekker inn oftere på flyet via mobilen enn nordmenn. Fortsatt er laptop’n viktigst, men fremtiden tilhører smarttelefonen. De forretningsreisende forventer at sitt reisebyrå har en løsning hvor man helt sømløst har tilgang til alle teknologiske plattformer og en god personlig service, sier Rune Feltman, talsperson for VIA Egencia.

Ferieværmeldingen
Samtidig med at de mobile enhetene er en viktig del av planleggingen har de i tillegg fått en uvurderlig rolle underveis på reisen. I den globale undersøkelsen kommer det frem at nordmenn først og fremst bruker den mobile enheten til å lese e-post og sende tekstmeldinger. På andreplass ligger, ikke overraskende, muligheten for å sjekke været. Det er jo en kjent sak at nordmenn nesten er syklig opptatt av været, og at det er med på å definere hvor bra ferien din er, satt på spissen. Undersøkelsen er muligens med på å underbygge dette da tallene viser at så mange som 3 av 5 nordmenn sjekker værmeldingene via deres mobile enheter. Dette er for øvrig det høyeste tallet blant landene i undersøkelsen. Globalt sett er tallet 38 prosent.

Følgende mobile funksjoner brukes mest av fritid- og forretningsreisende i Norge (globale tall i parentes):

·  E-post/sms

·  Kamera/video-opptak

·  Kart/navigasjon

·  Sosiale medier

·  Været

·  Alarm, kalkulator

·  Underholdning

71 % (61 %)

47 % (50 %)

40 % (47 %)

52 % (45 %)

58 % (38 %)

33 % (33 %)

17 % (24 %)

Å snakke høyt i telefon provoserer
Denne måneden skapte mobilen nok en gang overskrifter her hjemme da en passasjer ble bedt om å forlate en buss fordi bussjåføren mente passasjeren hadde forstyrret ved å snakke i telefonen under bussreisen. Undersøkelsen viser at mobil-etikette er noe flere av oss lett lar seg irritere over. Å snakke høyt i telefon på offentlige steder som restauranter og kafeer kommer på plass nummer tre med 47 prosent over hva som irriterer nordmenn mest, mens bare 28 prosent av de spurte lar seg irritere over folk som snakker i telefon over høyttaler. Globalt sett er dette den mest irriterende mobilaktiviteten med hele 53 prosent. Mye kan tyde på at nordmenn ikke lar seg irritere i like stor grad som de øvrige landene når det gjelder å føre telefonsamtaler over høyttaler. 1 av 5 nordmenn sier nemlig at de gjerne fører samtaler på høyttaler. Globalt er tallet nede på 13 prosent.

De mest irriterende mobilaktivitetene og mangel på teknologi-etikette er i Norge (globale tall i parentes):

·  Ta bilder/video av fremmende

·  Spille musikk, spill, video uten høretelefoner

·  Snakke i telefon på restaurant

·  Video-samtaler/FaceTime/Skype

·  Ha samtaler på høyttaler

·  Å sende sms, e-post under arrangementer eller konserter

·  Å ta bilder under måltider

53 % (42 %)

52 % (47 %)

47 % (36 %)

40 % (27 %)

28 % (53 %)
26 % (23 %)

18 % (19 %)

Alle ønsker seg Wi-Fi på hotellet
Mange har vel opplevd å søke desperat etter Wi-Fi ved ankomst til hotellet. Tilgang til trådløst nett blir stadig viktigere på reise, både for fritid- og forretningsreisende. Over halvparten av oss forteller at tilgang til Wi-Fi samt pris for tjenesten påvirker valget av flyreise og hotell. Det er faktisk så viktig at Internett-fasilitetene veier tyngst når nordmenn bestiller ferien sin. Tall fra undersøkelsen viser at vi i snitt bruker om lag 500 kroner på surfing på nettet mens vi reiser. Dette tallet er faktisk 37 prosent høyere enn hva nordmenn syns er akseptabelt å betale for nettsurfing i utlandet. Som et resultat av uforholdsmessige høye priser på surfing i utlandet hos flere mobiloperatører har EU har nå satt en maksgrense på hva du kan bli belastet for når du bruker nettet på reise innenfor landene i EU. Til tross for at Norge ikke er en del av EU er det grunn til å tro at datatrafikkforandringen også vil gjelde norske mobiloperatører- og norske abonnenter.

Mens PC fortsatt er det mest vanlige verktøyet å bestille reiser på, bruker 69 % av norske forretningsreisende smarttelefonen i planleggingen av reisen. Det mest vanlige er å administrere reiseruter (26 %), utforske destinasjoner (26 %), motta varsler om flyvningen, (36 %), sjekke inn på flyet (39 %), og bestille hotellrom (17%).

Annonser: